page-header

Enting

DHP plus van Nobivac

De enige veilige entstof voor fretten is de puppy DHP plus van Nobivac. Deze entstof is gemaakt van een zgn geattennueerd virus, dwz levend maar zodanig “beschadigd” dat het geen ziekte meer kan veroorzaken. De enststof van Nobivac is gemaakt op kippenembryocellen. Veel andere hondenziektevaccins zijn juist gemaakt op frettencellen en daarom is er een risico dat een fret geent met dit vaccin hondenziekte krijgt. De meeste dierenartsen weten dat wel, maar als eigenaar is het raadzaam hier attent op te zijn!

Problemen met de vernieuwde puppyDP inenting

In 2021 werd de oude puppy-DP vervangen door de puppy-DP-plus. Er werd niets veranderd aan de samenstelling van het vaccin, alleen de aanwezige parvovirus variant werd vervangen door een nieuwe variant die beter aansloot bij het huidige circulerende veldvirus. Eigenlijk net als ons griepvaccin dat ook elk jaar wordt aangepast aan de meest voorkomende variant. Virussen muteren namelijk constant, wat iedereen inmiddels wel weet van ons coronavirus.

In heel Europa is het nieuwe vaccin tegelijkertijd geïntroduceerd en alleen in Nederland zijn er entreakties gemeld. Het eerste geval betrof twee broertjes in Gouda in maart van dit jaar. We wisten toen nog niet dat het om twee fretjes uit een laboratorium ging.

Binnen enkele minuten na de prik kwamen de fretjes ernstig in de problemen met braken, diarree en in shock raken. Dat was wel even schrikken. Als dierenarts ben je wel vertrouwd met allergische reacties na een enting, wat zich meestal uit in bv een gezwollen kopje en bulten over het hele lichaam, maar zo erg als bij deze fretjes zien we het zelden.

Het werd al snel duidelijk dat het ging om twee fretjes afkomstig van een laboratorium, afgestaan aan Frettig Gestoord nadat ze gebruikt waren voor onderzoek. Deze lichting is binnengekomen in het voorjaar van 2019.

Gelukkig hebben de twee fretjes uit Gouda het met de juiste behandeling gered!

We hadden geen bewijs dat ze familie van elkaar waren maar het lag wel voor de hand omdat de groep van toen allemaal even oud waren en mogelijk afkomstig uit hetzelfde nest. Of uit meerdere nesten met een zelfde vader of moeders die ook familie van elkaar waren. Ook waren deze fretten een jaar eerder ook geënt met puppy-DP-plus en toen waren er geen problemen.

Dat is wel een kenmerk van een allergische reactie: het lichaam moet al eerder in contact zijn geweest met het allergeen en pas na een herhaald contact ontspoort het immuunapparaat en kun je een anafylactische shock krijgen. Dat een dier (of mens) zo reageert is ook een kwestie van aanleg, dus het zit in je genetisch materiaal. Niet iedereen is tenslotte allergisch.

Dat het wel een genetische aanleg moet zijn geweest werd onderstreept toen een derde geval van een allergische reactie zich aandiende met een fretje op de praktijk van Dierenkliniek Leidsche Rijn, van de dezelfde lichting labfretten als de twee uit Gouda.

Gelukkig door adequaat handelen van dierenarts Maartje (injecties, infuus) is ook dit fretje snel weer opgeknapt.

Het advies is als volgt: heb je een labfretje die in zijn leven al tweemaal geënt is met dp-plus dan is er niets aan de hand. Deze fret is blijkbaar niet gevoelig voor een entreaktie. De drie fretten die ziek zijn geworden moeten helaas ongeent verder door het leven. De kans op hondenziekte is echt erg klein, zeker als de omringende dieren wel geënt zijn voor hondenziekte. Heb je een fretje die nog maar eenmaal is geënt in zijn leven dan loopt deze een risico als deze van dezelfde lichting labfretten is.Het advies zou zijn: niet enten.

Verder dienen alle fretten geënt te worden voor hondenziekte, te beginnen op een leeftijd van 9 weken met een herhaling op 12 weken. Deze booster is belangrijk want pas na deze enting gaat het lichaam antistoffen aanmaken. Fretten zijn niet gevoelig voor parvo of leptospirose dus het is zinloos oom daar ook een enting voor te geven.

Helaas zit de parvo standaard in de puppy enting maar het is niet gevaarlijk, de fret reageert daar niet op.